AHA, BHA, PHA - EFFECTEN EN TOEPASSEN VAN HYDROXYZUREN

May 19, 2023

AHA, BHA, PHA - EFFECTEN EN TOEPASSEN VAN HYDROXYZUREN

by Nienke Bolt

PHA, BHA, AHA – Met zoveel afkortingen die op elkaar lijken, is het tijd voor een artikel waarin de verschillen en voordelen van de verschillende hydroxyzuren worden uitgelegd. En als je deze term ook nu voor het eerst bent tegengekomen - maak je geen zorgen, we beginnen helemaal bij het begin met de basics.

Hier is een overzicht van de producten waar dit artikel over gaat: 

  1. Hydroxyzuur – Wat is het?
  2. AHA, BHA, PHA - Waar moet ik op letten bij het gebruik hiervan? 
  3. PHA, AHA oder BHA - De verschillen en welke is geschikt voor mij?
  4. AHA, BHA, PHA - Tips voor gebruik

AHA, PHA, BHA

1. HYDROXYZUUR – WAS IS HET?

Als je veel met huidverzorging te maken hebt, dan weet je waarschijnlijk al wat de afkortingen AHA, BHA en PHA betekenen of heb je er in ieder geval van gehoord. Voor de volledigheid herhaal ik hier nog een paar feiten: PHA staat voor Poly-Hydroxy Acid. Het is de mildste variant van de drie hydroxyzuren en daarom is het in de vorm van onze gezichtstoner ook voor de gevoelige huid geschikt voor dagelijks gebruik. BHA betekent Beta-Hydroxyacid (in het Nederlands Hydroxyzuur), beter bekend als salicylzuur. Wat hier het verschil is en voor welke doeleinden je welk product moet gebruiken, zullen we later in de tekst verduidelijken.

2. AHA, BHA, PHA- WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ GEBRUIK? 

ALLERGIE VOOR ACETYLSALICYLZUUR

Als je allergisch bent voor acetylsalicylzuur (aspirine), moet je in het algemeen wegblijven van producten die salicylzuur bevatten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze twee stoffen nauw verwant en kunnen ze vervelende bijwerkingen hebben. Daar moet je je van bewust zijn. 

BHA, PHA, AHA

 

Hydroxyzuur in je schoonheidsroutine

Onze BHA-, AHA- en PHA-producten gebruik je idealiter 's avonds, omdat deze hun werking het beste kunnen ontwikkelen tijdens de nachtelijke regeneratiefase van de huid. De schoonheid van deze leave-on peeling? Nadat je de BHA peeling hebt aangebracht, kun je gewoon doorgaan met de stappen van je persoonlijke verzorgingsroutine. Er zijn echter een paar dingen waarmee je rekening moet houden:

  • Laat de AHA, BHA en PHA goed intrekken voordat je een crème, olie of serum aanbrengt. 
  • Vermijd het gebied rond de ogen bij het aanbrengen. Voor de PHA Gezichtstoner raden we daarom aan om deze eerst op een wattenschijfje te sprayen en daarna over het gezicht te verdelen.
  • Wanneer je de Niacinamide Serum gebruikt, breng het dan niet samen met de BHA- of AHA Peeling aan in dezelfde routine. Dit komt doordat niacinamide en de BHA, maar ook de AHA-peeling, samen reageren om nicotinezuur te vormen, wat irriterend kan zijn en zelfs een roodachtige gloed kan veroorzaken. Maar als je de producten op tijd scheid, hoef je je geen zorgen te maken over deze reactie! De BHA Peeling breng je 's avonds aan en het Niacinamide Serum 's ochtends. Overigens is deze verdeling vooral goed voor het balanceren van een onzuivere of vette huid en het tot op de bodem uitzoeken van puistjes, mee-eters en dergelijke.
  • Als je retinol producten wilt gebruiken of al gebruikt, is het belangrijk om je huid voldoende tijd te geven om te wennen aan de nieuwe BHA Peeling. Dus verwerk het langzaam in je routine door het in het begin slechts 1-2 avonden per week te gebruiken en je huid in de gaten te houden. Als ze goed reageert, kun je het gebruik langzaam opvoeren. Overigens, als je een gevoelige huid hebt, wordt dit principe aanbevolen voor elk product, vooral voor producten die actieve ingrediënten bevatten.

BHA, AHA, PHA, Unterschiede, Anwendung

BHA, PHA und Rosacea & Neurodermitis

Vooral bij een bijzonder gevoelige huid, zoals het geval is bij neurodermitis en rosacea, moet je altijd voorzichtig zijn bij het uitproberen van nieuwe producten. En als het woord peeling of zuur in een productnaam voorkomt, is dat in eerste instantie natuurlijk een afschrikmiddel. In het geval van BHA en PHA hoeft dit echter niet het geval te zijn. Omdat BHA zeer mild is en bijzonder goed wordt verdragen. En als dat nog steeds iets te intensief voor je is, kun je overstappen op PHA - nog zachter voor de huid en daarom ook bij een gevoelige huid het proberen waard.

Natuurlijk is voorzichtigheid geboden bij het gebruik ervan. In principe raden wij aan om bij huidaandoeningen eerst je arts te raadplegen alvorens nieuwe producten te gebruiken. Als je de ‘Go’ voor de BHA Peeling of PHA Gezichtstoner krijgt, moet je deze eerst op één plek op je huid proberen en kijken hoe je huid zich na het eerste gebruik reageert. Als je het goed verdraagt, kun je beginnen met 1-2 avonden per week en de komende weken langzaam opbouwen tot maximaal om de avond. Zeker bij een gevoelige huid is het vooral belangrijk om de producten langzaam in te laten trekken zodat de huid niet overweldigd raakt en reageert met roodheid, puistjes of zelfs uitslag.

Zwangerschap en borstvoeding

We raden het gebruik van onze hydroxyzuren af ​​tijdens zwangerschap of borstvoeding. Als je wilt weten hoe je je huid het beste kan verzorgen tijdens de zwangerschap, raad ik je deze post aan.

BHA, AHA, PHA, Unterschiede

3. AHA, BHA OF PHA - DE VERSCHILLEN EN WELKE IS GESCHIKT VOOR MIJ? 

In principe kan worden gezegd dat klanten met een vette, onzuivere en acne gevoelige huid BHA moeten gebruiken. Omdat het poriën ontstopt en ontstekingen tegengaat. Door de ontstekingsremmende werking is BHA ook zeer geschikt voor klanten met rosacea. 

Terwijl als je een droge of rijpe huid hebt, je de voorkeur zou moeten geven aan de AHA Peeling. Want AHA's zorgen voor een goede vochtopname van de huid en verzorgen ook rimpels en pigmentvlekken. 

PHA daarentegen wordt met name aanbevolen voor de gevoelige en vochtarme huid. Als gezichtstoner is het geschikt voor dagelijks gebruik en zelfs de zeer gevoelige huid profiteert van de hydraterende, beschermende en zacht exfoliërende werking. 

Hier is een overzicht van de verschillen:

 

4. AHA,BHA, PHA- TIPS VOOR GEBRUIK

Bij alle drie de producten is het belangrijk om ze aan te brengen na een grondige en zachte gezichtsreiniging. Voor een milde maar grondige reiniging hebben we verschillende producten, van Reinigingsolie tot gel.

Nadat je gezicht is ontdaan van vuil wordt de BHA of AHA Peeling of de PHA Gezichtstoner gebruikt. Doe hiervoor een paar druppels van de peeling in je tot een kom gevormde (gewassen) hand, wrijf je handen tegen elkaar en breng de peeling zo dun aan op het gezicht en/of decolleté. Vermijd de ogen. Spray voor de PHA Gezichtstoner een paar pompjes op een wattenschijfje en breng het voorzichtig aan op je gezicht. Nogmaals, laat het gebied rond de ogen weg. Afhankelijk van de persoon kan een dagelijkse toepassing optimaal zijn, maar misschien kun je goed overweg met 2-3 keer per week.  

Je kunt dan gewoon doorgaan met je routine. De peeling is ook zonder problemen te combineren met andere producten. Alleen, zoals hierboven vermeld, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van AHA en BHA in combinatie met de producten Niacinamide Serum en Retinol.

Let op het gebruik van Zonnebrandcrème

Als je een chemische peeling gebruikt, of het nu PHA, AHA of BHA is, draag dan altijd zonnebrandcrème gedurende de dag. Door de dode schubben te verwijderen, verschijnen er jonge, frisse cellen die dringend een extra dosis bescherming tegen UV-stralen nodig hebben.

AHA, BHA & PHA

Onze Peeling-producten met Hydroxyzuren

Naar de Peelings

De belangrijkste punten op een rij:

  • laat de huid langzaam wennen (in het begin 1-2x per week)   
  • aanbrengen na reiniging 
  • laten intrekken 
  • gewoon doorgaan met normale routine   
  • kan goed gecombineerd worden met andere producten 
  • frequentie van gebruik dagelijks of 2-3x week   
  • vergeet de zonbescherming niet 
  • niet geschikt voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding

    Ik hoop dat ik deze prachtige producten dichter bij je heb kunnen brengen en je heb kunnen laten zien welke het beste bij jou en je huid past.

     

     

     

     

     

     

    Bronnen 

    Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 26;8:455-61. doi: 10.2147/CCID.S84765. PMID: 26347269; PMCID: PMC4554394.

    Trivedi MK, Kroumpouzos G, Murase JE. A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation. Int J Womens Dermatol. 2017;3(1):6-10. Published 2017 Feb 27. doi:10.1016/j.ijwd.2017.01.005

    3 Acne vulgaris - AMBOSS. (2020). Amboss. https://www.amboss.com/de/wissen/Acne_vulgaris

    4 Psoriasis vulgaris - AMBOSS. (o. D.-a). Amboss. Abgerufen am 12. Januar 2021, von https://www.amboss.com/de/wissen/Psoriasis_vulgaris

    5 Bitte Geduld! (2020, 26. Januar). DAZ.online. https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2014/daz-21-2014/bitte-geduld